Sint-Apolloniakerk

Kerk OerenOeren was een zelfstandige gemeente tot in 1971 en werd toen aangehecht bij Alveringem. Het landbouwdorp heeft geen echte dorpskern, maar bestaat uit de voormalige parochiekerk en enkele verspreide hoeven. Het heeft een oppervlakte van 2,89 km en telt nog geen 50 inwoners.

Midden in die groene oase duikt de Sint-Pietersbandenkerk op, maar in de volksmond de Sint-Apolloniakerk genoemd naar de heilige die daar vereerd wordt. Het laatgotische kerkje stamt uit de 16° eeuw. Het vervangt een vroeger Romaans kerkje. Alleen het Romaanse koor werd bewaard en in de nieuwe gotische constructie geïntegreerd. In 1797 plunderden de Franse revolutionairen de kerk en joegen de pastoor op de vlucht.

Sinds het concordaat van Napoleon (1802) is de kerk voor eredienst gesloten. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk van Oeren door enkele aalmoezeniers toch af en toe gebruikt om de mis te lezen. Er vinden zelfs sporadisch begrafenisplechtigheden plaats.

 

 

Behalve een grafsteen van omstreeks 1550 valt vooral het emotievol glasraam op, achteraan in de kerk. Het glasraam werd vervaardigd door de glazenier Ivo Baekelandts uit Deurne en is opgedragen aan Juliaan Heylen uit Mol (31/03/1894-13/11/1917). In november 1917 raakte soldaat Heylen gewond aan het hoofd te Diksmuide. Hij werd overgebracht naar het militair hospitaal van Hoogstade en overleed daar enkele uren later. Op 19 november 1917 werd hij begraven op de militaire begraafplaats te Hoogstade, graf 869. Zijn familie liet hem in 1921 herbegraven in een familiegraf te Mol.

Glasraam OerenHet glasraam stelt een treurende soldaat voor, geknield bij een medesoldaat tegen de achtergrond van een kerk, terwijl een brand woedt aan de horizon. De soldaat breekt zijn geweer over zijn knie. Op de voorgrond zijn een aantal heldenhuldezerkjes te zien. Onderaan staat de tekst: “Vaarwel mijn broeder Julien Heylen °31-03-1894 + 13-11-1917”, een gift van Alfons Heylen.

Tijdens de zomermaanden is het kerkje al jaren een uitgelezen decor voor tentoonstellingen.

Extra: De kerk ligt op het parcours van de archeologische wandelroute Van Sint-Ricquiers naar (H)oeren,de Pannendorp Wandelroute, het kidspad 'Marie's Groote Oorlog' en de vredesroute Onder de lindeboom.

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera