2014-2018

Oproep

pinoerenkruisjpegkleinDe gemeente Alveringem is er van overtuigd dat een eigentijdse herdenking van de Groote Oorlog niet kan losgekoppeld worden van het betuigen van eerbied aan diegenen die tijdens de oorlog gesneuveld zijn en geleden hebben.
Sinds 2008 organiseert de gemeente tweejaarlijks op 11 november een uniek herinneringsmoment met familie en verwanten van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in het kerkje en op de militaire begraafplaats van Oeren. Het evenement is ontstaan onder impuls van enkele trouwe bezoekers van de militaire begraafplaats: Luc Klaps uit Genk, Leon De Winter uit Zulte, Joris Ryckeboer uit Westouter en Patrick Vancoillie uit Roeselare.
De gemeente Alveringem zet het pionierswerk van deze mensen voort en wil dat eerbetoon nu blijvend verankeren door niet alleen de namen op de graven op de militaire begraafplaats van Oeren, maar alle slachtoffers van de Groote Oorlog die in Alveringem overleden en/of begraven zijn een gezicht en een verhaal te geven op deze website. De database van de slachtoffers van de Groote Oorlog kunnen op deze manier door iedereen geraadpleegd worden.
Maar het werk is nog lang niet af. Daarom blijft Toerisme en Cultuur Alveringem mensen zoeken die foto's, documenten, verhalen, bidprentjes en getuigenissen met ons willen delen als blijvend eerbetoon aan deze gesneuvelden. Ook met alle informatie en documentatiemateriaal (brieven, dagboeken, getuigenissen, foto's...) over Alveringem en haar deelgemeenten (Beveren-aan-de-IJzer, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge, Leisele, Oeren, Sint-Rijkers en Stavele) in de Eerste Wereldoorlog, kunt u bij ons terecht.

Vul het formulier in of stuur ons een mail via info@oorlogserfgoedalveringem.be

Bedankt voor uw medewerking!

 

De Namenlijst
We vragen ook graag uw medewerking voor  De Namenlijst die het In Flanders Field Museum in Ieper en de provincie West-Vlaanderen opstellen in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. De Namenlijst is een inclusieve lijst van alle slachtoffers van wie het overlijden gelinkt is aan de Eerste Wereldoorlog in België, zowel militairen als burgers. Naar schatting gaat het om minstens 600.000 namen. De Namenlijst roept de hulp in van scholen, verenigingen en vrijwilligers om de Belgische burgerslachtoffers in hun regio in kaart te brengen.

Info: Kenniscentrum@ieper.be
057 239 450

 

 

  Zoeken  

  • Toerisme en Cultuur Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax 058 288.883
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera