2014-2018

Operatie Beveren, Expo in de kerk

Wanneer:
09.06.2017 - 10.09.2017
Tijdstip
14:00 - 18:00

Affiche Operatie BeverenIn de zomer van 2017 wordt de kerk van Beveren-aan-de-IJzer het kloppende hart van het herinneringsproject Operatie Beveren. Het project bestaat uit een tentoonstelling, een theatervoorstelling, een vertelwandeling en de inhuldiging van een monument op 24 augustus. Centraal staan de twee veldhospitalen uit de Eerste Wereldoorlog, gevestigd aan weerszijden van het dorp.

In 1915 richt Mary Borden, een Amerikaanse schrijfster, verpleegster en weldoenster een veldhospitaal op aan de Hoge Seine in Beveren-aan-de-IJzer. L’Hôpital Chirurgical Mobile N°1 staat onder controle van het Franse leger, maar Mary Borden deelt er de lakens uit. Haar aanpak blijkt succesvol. De sterftecijfers liggen er beduidend lager dan in andere Franse hospitalen. Het ziekenhuis krijgt de koosnaam “Le petit paradis des blessés”.

In het Beverense hospitaal begint Mary Borden te schrijven over de verschrikkingen en het leed van de oorlog, wat resulteert in de oorlogsklassieker The Forbidden Zone. Het inspireert ook Ellen Newbold La Motte, een van de verpleegsters van Mary Borden, tot het schrijven van haar niets ontziende roman Het kielzog van de oorlog. Beide meesterwerken zijn door de Vlaamse auteur Erwin Mortier in het Nederlands vertaald.

Aan de andere kant van het dorp, aan de Kruisstraat, opent het Belgisch leger in maart 1917 een gloednieuw hospitaalcomplex. Directeur-hoofdgeneesheer Paul Derache heeft zelf het plan ontworpen voor het nieuwe ziekenhuis en alles tot in detail beschreven. Dit “modelhospitaal” is door koning Albert “een militair wonder” genoemd.

De tentoonstelling in de kerk van Beveren-aan-de-IJzer legt de focus op het reilen en zeilen in deze hospitalen en op de rol die hun charismatische leiders, Mary Borden en Paul Derache, in de geschiedenis van de oorlogsgeneeskunde hebben gespeeld. Tegelijk wordt een beeld geschetst van de impact van de Groote Oorlog op het dagelijkse leven in het ooit zo vredige dorp aan de IJzer: met onder andere zijn florerende brouwerij Feys-Callewaert en het druk spoorwegstation en logistiek knooppunt Klein-Leysele.

Ongeveer achthonderd Belgische, Franse, maar ook enkele Britse en Duitse militairen zijn in de hospitalen van Beveren-aan-de-IJzer overleden. Als eerbetoon aan deze slachtoffers wordt rond de kerk een tijdelijke “dodenakker” ingericht. Elk slachtoffer krijgt zijn houten kruis. Tegelijk staat deze dodenakker symbool voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld.

Info

Plaats: Sint-Audomaruskerk Beveren-aan-de-IJzer, Roesbruggestraat 1

Toegang: gratis

Openingsuren: elke dag van 14 tot 18 u.

Contact: cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81

Het herinneringsproject 'Operatie Beveren' wordt georganiseerd door Mens & Vrije Tijd Alveringem i.s.m. de vzw Medic en met de steun van de Federale Staat en de Nationale Loterij.

Alveringem-RGBLogo vzw MedicLogo FedLogo Nationale Loterij

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Toerisme en Cultuur Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax 058 288.883
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera