2014-2018

Het medisch wonder van Beveren-aan-de-IJzer

Wanneer:
24.08.2017
Tijdstip
14:00

Derache portret - Print A4Om de activiteiten van dr. Paul Derache en het Belgisch militair hospitaal in Beveren-aan-de-IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog te herdenken, wordt op 24 augustus 2017 aan de ‘Kruisstraat’ een monument onthuld.

Het betreft een houten schaalmodel van een van de paviljoenen van het  hospitaal dat hier gevestigd was. Koning Albert sprak destijds over het ‘medisch  wonder van Beveren’.

Het monument is er gekomen op initiatief van Geneesheer Generaal-Majoor Geert Laire, voorzitter van de vzw Medic en commandant van de Medische Component van Defensie. Het is vervaardigd in een penitentiaire instelling in Duitsland. Tijdens een korte militaire plechtigheid op donderdag 24 augustus wordt het monument officieel ingehuldigd. Dit gebeurt tijdens de prominentenmars van de Vierdaagse van de IJzer en de plechtigheid zal bijgewoond worden door verschillende familieleden van dr. Paul Derache, de directeur en hoofdgeneesheer van het voormalig hospitaal.

Bij deze gelegenheid ontplooit de Medische Component van Defensie een hedendaags Forward Surgical Element (FSE). Dit is een   mobiele chirurgische operatiepost om in te zetten tijdens militaire acties.  Het FSE en de ambulancewagens staan opgesteld in een nabijgelegen weide in de Lindestraat. 

Themawandeling:


Met de ervaren gids en voormalig verpleegkundige Roseline Debaillie kunnen de bezoekers op donderdag 24 augustus 2017 in het spoor treden van dokter Paul Derache en zijn “modelhospitaal”.  Ook een bezoek aan een hedendaagse mobiele chirurgische operatiepost staat op het programma.

Start: om 14 u. en 15.30 u.
Waar: aan het nieuwe monument, hoek IJzerstraat-Lindestraat, 8691 Beveren-aan-de-IJzer
Deelname: gratis

Het publiek kan vanaf 14 u. ook individueel de mobiele chirurgische operatiepost bezoeken. De Medische Component van Defensie zorgt voor de deskundige uitleg.

De themawandeling maakt deel uit van het herinneringsproject 'Operatie Beveren'. Tot en met 10 september loopt de gelijknamige tentoonstelling in de kerk van Beveren-aan-de-IJzer. Organisatie: Mens & Vrije Tijd Alveringem i.s.m. de vzw Medic en met de steun van de Federale Staat en de Nationale Loterij.

Alveringem-RGBLogo vzw MedicLogo FedLogo Nationale Loterij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het monument is een houten schaalmodel van een van de paviljoenen van het hospitaal dat tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de “Kruisstraat” in Beveren-aan-de-IJzer  gevestigd was. Het monument is er gekomen op initiatief van Geneesheer Generaal-Majoor Geert Laire, voorzitter van de vzw Medic en commandant van de Medische Component van Defensie. Het is vervaardigd in een penitentiaire instelling in Duitsland.

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Toerisme en Cultuur Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax 058 288.883
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera