2014-2018

WOI: triomf of zwanenzang van de Belgische natiestaat - door Bruno De Wever

Wanneer:
28.11.2017
Tijdstip
20:00

De Wever BrunoIn de zomer van 1914 valt Duitsland België binnen. Koning Albert roept de Belgen op om het vaderland te verdedigen. Onze landgenoten reageren enthousiast. Een grote golf Belgisch patriottisme rolt over ons landje. Maar tegelijk veroorzaakt de Groote Oorlog een barst in de Belgische natiestaat, die sedertdien alleen maar groter is geworden.

De Vlaamse beweging, gegroeid vanuit een democratische reflex en als verdediging van de volkstaal, evolueert voor een deel naar een rabiaat antibelgicisme dat tenslotte uitmondt in sympathie voor het Duitse autoritaire regime. Eén van de leiders van deze beweging is de priester-dichter Cyriel Verschaeve, kapelaan in de Westhoekgemeente Alveringem.

In het dorp van deze controversiële priester-dichter onderzoekt historicus Bruno De Wever de achtergronden van deze evolutie: Hoe is de barst in de Belgische natiestaat veroorzaakt en welke rol heeft de Vlaamse beweging daarbij gespeeld? Wat is de betekenis van de Frontbeweging? Hoe is de Vlaams-nationalistische collaboratie met de Duitse bezetter ontstaan...? Professor Bruno De Wever, historicus en auteur van publicaties over de vaderlandse geschiedenis, geeft antwoord op deze en andere vragen.

De gastspreker is hoogleraar in de vakgroep 'Nieuwste Geschiedenis' en lid van de Onderzoeksgroep 'Sociale geschiedenis na 1750', aan de Universiteit Gent. Hij geniet een voortreffelijke academische faam en staat garant voor een gedegen wetenschappelijke benadering van dit onderwerp.

Info


Plaats: Gemeenschapszaal De Kwelle, Sint-Rijkersstraat 20, 8690 Alveringem

Start: 20 u.

Prijs: € 4

Contact: cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81
www.alveringem.be

 

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Toerisme en Cultuur Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax 058 288.883
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera