Oeren

Oeren

Belgische militaire Begraafplaats

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

François Jean Marie GEBOES Print

Geboes Frans
  • Wonende te Turnhout, Schorvoort 177 (2300)
  • Geboren op 07-04-1894 te Turnhout

Overlijden

  • Overleden op 05-07-1917 te Diksmuide
  • Begraafplaats Oeren, grafnummer 108

Militaire gegevens

  • Rang: Soldaat 2é klas
  • Eenheid: 4é Linie / 1é Bn / 1é Cie

Extra Info

François (Frans) Geboes, de ongehuwde zoon van Jan Baptist en Joanna Rosalia Van Dyck, verdient de kost als papierbewerker in een fabriek in Turnhout. Op 22 september 1914 treedt hij als milicien in dienst van het Belgisch leger. Na zijn opleiding wordt hij toegevoegd aan het 1° bataljon van 1° Compagnie van het 4° Linieregiment te Velde. Tot twee maal toe wordt hij wegens ziekte in een infirmerie opgenomen.

Na 32 maanden aan en 3 maanden achter het front sneuvelt hij op 5 juli 1917 in Diksmuide "op de eerste lijn aan de IJzer" door een kogel in het voorhoofd.

Het slachtoffer wordt op 7 juli 1917 onder een heldenhuldezerk begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Oeren. Deze grafsteen is een van de 36 heldenhuldezerken die in de nacht van 9 op 10 februari 1918 wordt geschonden.  Grafschenners pleisteren er de letters AVV-VVK dicht met cement. Deze zerk wordt in 1925 op bevel van het ministerie van Landsverdediging verwijderd, vernietigd en vervangen door een Belgische militaire standaardzerk.

Een drietal maanden later wordt op zijn graf een heldenhuldezerk geplaatst (zie foto). Onderaan op het zerk staat "Zijn strijdmakkers" gebeiteld, wat er op kan wijzen dat men in zijn compagnie een omhaling heeft gedaan om het heldenhuldezerk te bekostigen. Bovendien is het een van de 36 heldenhuldezerkjes die in de nacht van 9 op 10 februari 1918 wordt geschonden. Grafschenners pleisteren er de letters AVV-VVK dicht met cement. Deze provocatie wordt de volgende nacht beantwoord: Vlaamse frontsoldaten overschilderen de dichtgemetselde leuze met zwarte verf. In 1925 worden de meeste van de heldenhuldezerkjes vervangen door een Belgisch grafsteen, zo ook het graf van Frans Geboes.

Op een andere foto ziet u zus Mit Geboes die "verenigd" wordt met haar onbereikbare broer Frans aan het front. En broer en zus zijn ook opnieuw verenigd op het graf van Mit Geboes op de historische begraafplaats in de Kwakkelstraat in Turnhout. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog liet de heer Rob Cornelissen een naamplaat van Frans Geboes plaatsen op het graf van zijn grootmoeder, Mit Geboes (zie foto).

 

 

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera