Oeren

Oeren

Belgische militaire Begraafplaats

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

August DEVELTER Print

Develter August
  • Wonende te Zedelgem (8210)
  • Geboren op 14-01-1882 te Zedelgem

Overlijden

  • Overleden op 04-11-1917 te Kaaskerke
  • Begraafplaats Oeren, grafnummer 343

Militaire gegevens

  • Rang: Soldaat 2é klas
  • Eenheid: 8é Artillerie / 2é Batterij M.V.D.

Extra Info

August Develter is de ongehuwde zoon van Charles en Marie Louise Vandecasteele. Hij is de oudste van elf kinderen. Hij verdient de kost als werkman en hulpmetselaar. August is al 34 jaar als hij in 1916 als milicien in dienst treedt van het Belgisch leger. Na zijn opleiding wordt hij toegevoegd aan de 2° Batterij Mortieren Van Deuren van het 8° Artillerieregiment.

Op 4 november 1917 liggen de Belgische troepen in de Dodengang in Kaaskerke onder hevig Duits mortiervuur. Bij een obusinslag komt hij met beide benen terecht onder het betonnen dakgewelf van een ingestorte abri. De enige oplossing om het slachtoffer nog te redden is de amputatie van zijn beide benen.

Regimentsdokter Felix Bastin snelt toe om de gewonde soldaat te helpen, maar op dat moment slaat er een nieuwe obus in, net op de plaats waar de majoor-geneesheer aan het werk is. De artis is op slag dood. Een collega-arts, een zeker dr. Titz, voert vervolgens de dubbele amputatie uit. Tevergeefs, Auguste Develter overlijdt om 15 uur en wordt overgebracht naar het militair dodenhuis in Alveringem. (Vreemd, volgens de overlijdensakte is Develter om 15 uur overleden, terwijl Bastin pas om 17 uur zou gestorven zijn. Hier moet dus een fout geslopen zijn.)

Het slachtoffer wordt op 6 november 1917 begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Oeren, oorspronkelijk onder een heldenhuldezerk. Deze grafsteen is een van de 36 heldenhuldezerken die in de nacht van 9 op 10 februari 1918 wordt geschonden.  Grafschenners pleisteren er de letters AVV-VVK dicht met cement. Deze zerk wordt in 1925 op bevel van het ministerie van Landsverdediging verwijderd, vernietigd en vervangen door een Belgische militaire standaardzerk. 

August Develter ligt daar naast dokter Felix Bastin begraven. Over de gebeurtenissen op 4 november 1917 is een uitgebreid verslag verschenen in De Legerbode, de officiële krant van het Belgisch leger.

Opmerkelijk: Ook Camiel Develter (° 22 januari 1885), de jongere broer van August, heeft de oorlog niet overleefd, weliswaar niet als Belgisch soldaat. Camiel wordt in augustus of september 1914 ingelijfd bij het Franse vreemdelingenlegioen. Hij is al op 5 november 1914 gesneuveld tijdens de Eerste Slag van de Chemin des Dames in Frankrijk. Dit is, op één dag na, drie jaar voordat zijn broer August om het leven komt aan de IJzer. Camiel Develter ligt begraven op de Franse militaire begraafplaats van Pontavert, halverwege Laon en Reims. Op het graf van deze Belg staat "mort pour la France".  

De West-Vlaamse televisie Focus-WTV maakte een reportage over de Dodengang en de slachtoffers Felix Bastin en August Develter. Klik hier om de reportage te bekijken.

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera