Camiel de douanier

Camiel de DouanierHet wachthuisje van de douane op de grenspost 't Cappeltje dateert van 1870, net zoals het tolhuis er recht tegenover. Voor de Europese eenmaking was deze plaats een belangrijke grensovergang. De Belgische douaniers hadden hier het toezicht op het in- en uitgaand verkeer met Frankrijk en dat op één van dehoofdwegen van Duinkerke naar Poperinge.

Sinds 1993 zijn de grenscontroles afgeschaft en is er vrij verkeer van personen en goederen. Je kan er wel controle hebben van de mobiele douane.

Aan de overkant is het doauneagentschap gevestigd. In dit bureau werden alle documenten opgemaakt van de in- en uitgaande goederen. Vervolgens nam de ontvanger de documenten door in het tolkantoor. Aan de hand van deze documenten controleerden de douaniers alle goederen.

Het grensgebied was jarenlang het "speelterrein" van blauwers en commiezen. Blauwen betekent smokkelen en blauwers zijn smokkelaars. Zij probeerden de Franse grens over te geraken met boter, tabak en ander smokkelwaar om zo de invoertaksen te vermijden. Maar de commiezen (douaniers) lagen voortdurend op de loer.

Tien jaar nadat de grenspost ’t Cappeltje werd afgeschaft namen enkele inwoners van de wijk het initiatief om een feest op touw te zetten. Kunstenaar Erik Dupont vervaardigde een kunstwerk van een zittende douanier aan de deur van het schuilhuisje.


Locatie :

Bergenstraat 101-103
8691 Beveren-aan-de-IJzer

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera