Alveringem

Alveringem

Gemeentelijke begraafplaatsen

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

René Marie Victor BREMER Print

Bremer René
  • Wonende te Schaarbeek, Place Masuy 14 (1030)
  • Geboren op 16-06-1871 te Sommière (5523)

Overlijden

  • Overleden op 14-10-1918 te Beveren-aan-de-IJzer

Militaire gegevens

  • Rang: Kolonel
  • Eenheid: 1é Karabiniers / 1é Bn / E.M.

Extra Info

René Bremer, zoon van Jean Nicolas (inspecteur van het lager onderwijs) en Anna Huberty, is gehuwd met Jeanne Françoise Helene Henriette Boutellier. Hij is 1,78 meter groot en heeft kastanjebruin haar. Op 17-jarige leeftijd treedt hij als beroepsvrijwilliger in de militaire school. Na zijn opleiding wordt hij in 1891 ingedeeld bij het 9° Linieregiment. In 1897 wordt hij toegelaten aan de Krijgsschool. Hij is vooral geïnteresseerd in ballistiek en is de uitvinder van de Bremerschietschijf.

Na de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 maakt hij onder kolonel Biebuyck de terugtocht mee. Hij neemt deel aan de uitval vanuit de vesting Antwerpen. Op 26 augustus 1914 raakt hij gekwetst in Mechelen en wordt tot 3 oktober 1914 verzorgd in het Sint-Elisabethhospitaal in Antwerpen. Daarna kan hij zijn regiment opnieuw vervoegen. Korte tijd later, op 21 november 1914, bevordert hij tot kolonel en wordt commandant van het 1° Regiment Karabiniers.

Op 14 oktober 1918, de dag dat de tweede fase van het eindoffensief wordt ingezet met de bevrijding van Roeselare, wordt de kolonel in Rumbeke door obusscherven in het hoofd getroffen. Hij wordt geëvacueerd naar Zonnebeke, waar een chirurgische voorpost van het Belgisch militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer is gevestigd. Hij overlijdt daar nog dezelde dag om 13.40 uur.

Het slachtoffer wordt op 19 oktober 1918 begraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. Volgens de voormalige secretaris van Beveren-aan-de-IJzer zou het stoffelijk overschot van René Bremer (onvergund) ontgraven zijn en wellicht naar Ukkel zijn overgebracht. Enkel het grafzerk is gebleven. Het bevindt zich op het klein Belgisch ereperk met zes graftekens. Hier rusten ook Lucien Berghof, Arthur Deconinck, Gaston Deloz, Gaston Marico en Jules Milleville.

Als eerbetoon aan de gesneuvelde commandant wordt in 1930 in Schaarbeek de Kolonel Bremerplaats ingehuldigd. En in 1951 leent de kolonel zijn naam aan de kazerne die het regiment vanaf juli betrekt in Siegen, in de voormalige Bondsrepubliek Duitsland. Bij de terugkeer naar Leopoldsburg in 1974 wordt deze benaming overgedragen op het Stafblok van het nieuwe Kwartier Prins Boudewijn.

René Bremer staat met naam en beeltenis vermeld op het gedenksteen voor de gesneuvelde karabiniers in de Louis Bertrandlaan in Schaarbeek. 

 

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera