2014-2018

Bericht aan de bevolking van Vinkem, Wulveringen en omstreken - Vertelconcert

Wanneer:
11.11.2017
Tijdstip
20:00

Bericht aan de bevolking WulveringemOp 11 november 2017 presenteert het Westhoekensemble Kotjesvolk zijn “Bericht aan de bevolking van Vinkem, Wulveringem en omstreken”. Het vertelconcert in de kerk van Vinkem gaat over de Groote Oorlog, over muziek en over één ongelukkige dag in een dorp ver achter de IJzer.

Die “ongelukkige dag” is 8 november 1917. Aan het Zwarte Paard, op de grens van Alveringem en Wulveringem, ontploft een granatendepot. Er vallen tientallen slachtoffers. Dokter Paul De Backer beschrijft deze catastrofe in zijn oorlogsdagboek Arts in de Grote Oorlog, uitgegeven door De Klaproos:
“ ’s Avonds was er een verschrikkelijk ongeval bij het 3de Linie. Een opslagplaats van granaten langs de weg Ieper-Veurne ontplofte om ongekende reden. 24 verschrikkelijk verminkte lijken werden ’s avonds naar het lijkenhuis gebracht. Het is het schrikkelijkste zicht dat ik gehad heb tijdens de oorlog: verschillende mannen konden niet meer geïdentificeerd worden. Van enkele blijft enkel nog een vormeloos stuk vlees over. Een dertigtal zwaar gewonden zijn naar Hoogstade gebracht; vier van hen zijn reeds overleden en werden ’s anderendaags naar het lijkenhuis gebracht. Dr. Louré die mensen onderzocht dicht bij de barak waar de ontploffing gebeurde, zou ernstig gewond zijn aan de hals. Alle slachtoffers zijn recruten die slechts enkele uren vroeger aan het front waren aangekomen. Een soldaat van het 14de Linie die zijn broer kwam begroeten, werd samen met hem gedood.”

“Bericht aan de bevolking van Vinkem, Wulveringem en omstreken” kadert in een reeks vertelconcerten die sinds 2014 loopt in de schoot van het provinciale herdenkingsprogramma GoneWest. De lokale geschiedenis van de plek waar het concert plaats vindt, levert de grondstof. Voor het 8ste concert is Vinkem uitgekozen, om allerlei redenen die zowel met geschiedenis als met muziek te maken hebben. Wat gebeurt er als muzikanten ten oorlog worden geroepen? Als soldaten worden ingekwartierd in barakken die óók als opslagplaats voor munitie worden gebruikt? Als nieuwkomers uit het militaire opleidingskamp naar de troep-te-velde worden gestuurd, en als je dacht dat je zo – eindelijk! – je broer zou terugzien?

Het ensemble Kotjesvolk wordt voor de gelegenheid én voor het verhaal wordt bijgestaan door vier jonge beroepsmuzikanten-in-opleiding. Trui Chielens en Bavo Orroi zingen, en worden begeleid door het “Petit Orchestre de l’Armée en Campagne” (Jeroen De Beer – viool, Martijn Dendievel – cello, Pieter-Jan Verhoyen – piano, Kurt Grillet – gitaar, Wim Chielens – accordeon, en Dries Chaerle – contrabas.

Info

Plaats: Sint-Audomaruskerk Vinkem

Start: 20 u.

Deelname: gratis

Extra: Het concert wordt voorafgegaan door een fakkeltocht in het dorp. De tocht wordt in goede banen geleid door Miguel Bouttry en vertrekt om 18 uur aan de kerk.

Inschrijvingen: Dienst voor Toerisme Veurne | 058 33 55 31 | michael.lemenu@veurne.be
Vermeld of je deelneemt aan de fakkeltocht, aan het concert, of aan beide en met hoeveel personen.

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Toerisme en Cultuur Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax 058 288.883
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera