Alveringem herdenkt de Groote Oorlog, ingetogen en artistiek

Wanneer:
11.11.2014

Op 11 november 2014 staat Alveringem helemaal in het teken van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Met familieleden en verwanten van slachtoffers wordt een uniek herinneringsmoment gehouden in  Oeren. In de kerk van Alveringem heeft de nationale première plaats van de muziekproductie Hoorlog!! Hoorlog!!!. En de grote Albert I-bus houdt halt aan het Hof van Wyckhuize. Een ingetogen en artistieke afspraak met de geschiedenis.

  • Herinneringsmoment Oeren

Wim en Trui Chielens

Op 11 november 2014 organiseert de gemeente Alveringem al voor de vierde keer een groot herinneringsmoment in het kleine landelijke Oeren . Deze herdenking is uniek in zijn opzet: samen met familie en opgespoorde verwanten worden de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog herdacht. De klemtoon ligt op het verhaal van de jonge soldaat en zijn familie.

Deze vierde editie wordt meer dan ooit een artistieke, hedendaagse herdenking van de Groote Oorlog. Om 10.45 uur wordt de collectie “12 minuten over Vrede” op groot scherm geprojecteerd. Met 12 korte animatiefilmpjes van Vlaamse animatoren wordt het thema oorlog en vrede met verschillende invalshoeken en erg uiteenlopende stijlen en technieken belicht. “12 minuten over Vrede” is een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) in samenwerking met Kinepolis en Canvas.

Klokslag 11 uur, op het tijdstip dat in 1918 een einde kwam aan de Groote Oorlog, start er een ingetogen ceremonie, die wordt opgeluisterd door Wim en Trui Chielens.   Na de plechtigheid in het sfeervolle kerkje volgt een bijzondere bloemenhulde op het kerkhof.

 

  • Hoorlog!! Hoorlog!!!

Hoorlog!! Hoorlog!!! - fotoAlveringem brengt ook een artistieke hommage aan de geschiedenis met de nationale première van het muziekprogramma Hoorlog!! Hoorlog!!! In de kerk van Alveringem wordt een zangspel opgevoerd met stoere venten en frêle dames, in een theatraal uniformpje gegoten. Hoorlog!! Hoorlog!!! brengt liederen van aan het front en over het front samen met liederen van achter en over het front. Zo lopen twee liederencycli door elkaar: een met authentieke frontliederen uit de Eerste Wereldoorlog, gezongen door drie stoere kerels; een andere reeks met brievenliederen van een in bezet gebied achtergebleven vrouw.

Uitvoerders zijn: Gerry De Mol, Wim Claeys, Yves De Pauw, Lieve Van Lancker en Ilze De Maeyer. Hoorlog!! Hoorlog!!! is een coproductie van de vzw Oblobotomie en de gemeente Alveringem met de steun van GoneWest.

De voorstelling start om 15 uur. Tickets kosten € 10 in voorverkoop en  € 12 aan de deur. Lees meer:

 

  • Albert I-bus – 1914

Albert I-busOp 11 november houdt de reizende expobus ‘Albert I-1914’ halt aan het gemeentehuis, Hof van Wyckhuize, in Alveringem. De gelede bus van ruim 18 meter lang is ingericht als tentoonstellingsruimte en belicht de bijna vergeten geschiedenis van het Belgisch leger en de belangrijke rol die koning Albert I in de Eerste Wereldoorlog heeft gespeeld. 

De bus, opgesteld voor het Hof van Wyckhuize, St. Rijkersstraat 19, is gratis te bezoeken van 9 uur ’s morgens tot 17 uur in de namiddag.

Aansluitend kunt u een bezoek brengen aan de openluchttentoonstelling ‘Dorpen in Oorlog’ en de expo ‘Stille Getuigen’ in de tuin en de raadzaal van het gemeentehuis.

 

Praktisch

  • 11 u.                     Herinneringsmoment Oeren
  • 15 u.                     Muziekprogramma Hoorlog!! Hoorlog!!! – Kerk Alveringem
  • 9-17 u.                 Tentoonstelling Albert I-bus – 1914 - Hof van Wyckhuize, St. Rijkersstraat 19

 

Info en tickets: Toerisme & Cultuur Alveringem, 058 28 88 81 cultuur@alveringem.be
www.alveringem.be

Bijkomende informatie:

Herinneringsproject Oeren

uitnodiging 11-11-2014

Een eigentijdse herdenking van de Groote Oorlog kan niet losgekoppeld worden van het betuigen van eerbied aan diegenen die tijdens de oorlog gesneuveld zijn en geleden hebben. Daarom organiseert de gemeente Alveringem op 11 november 2014 al voor de vierde keer een groot herinneringsmoment in het kleine landelijke Oeren.

In Oeren ligt de kleinste maar meest idyllische Belgische militaire begraafplaats in het IJzergebied. In de schaduw van de kerk rusten er 508 gesneuvelde Belgen. Oeren maakt deel uit van het netwerk van 30 belangrijke WOI-sites in West-Vlaanderen. Deze herdenking is uniek in zijn opzet: samen met familie en opgespoorde verwanten worden de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog herdacht. De klemtoon ligt op het verhaal van de jonge soldaat en zijn familie.

Het evenement is in 2008 ontstaan onder impuls van enkele trouwe bezoekers van de militaire begraafplaats in Oeren: Luc Klaps uit Genk, Leon De Winter uit Zulte, Joris Ryckeboer uit Westouter en Patrick Vancoillie uit Roeselare. De gemeente Alveringem zet het pionierswerk van deze mensen voort en wil dat eerbetoon nu blijvend verankeren door  alle slachtoffers van de Groote Oorlog die in Alveringem overleden en/of begraven zijn een gezicht en een verhaal te geven op de website “Alveringem in de Groote Oorlog”. Intussen hebben al meer dan 2.300 slachtoffers een persoonlijke pagina op deze website.

Het werk is nog lang niet af. Toerisme en Cultuur Alveringem blijft mensen zoeken die foto's, documenten, verhalen, bidprentjes en getuigenissen willen delen. Ook met alle informatie en documentatiemateriaal (brieven, dagboeken, getuigenissen, foto's...) over Alveringem en haar deelgemeenten (Beveren-aan-de-IJzer, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge, Leisele, Oeren, Sint-Rijkers en Stavele) in de Eerste Wereldoorlog, kunt u bij ons terecht.
info@oorlogserfgoedalveringem.be
www.oorlogserfgoedalveringem.be

12 minuten over Vrede

12 minuten - foto

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hebben naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, twaalf ultrakorte animatiefilms met bijhorende gedichten laten creëren rond het thema “vrede”. Dit resulteerde in de collectie “12 minuten over Vrede”. De films, telkens één minuut lang, hebben verschillende invalshoeken en erg uiteenlopende stijlen en technieken.

De collectie loopt momenteel op diverse internationale filmfestivals. Ook Canvas zond de animatiefilmpjes uit en Kinepolis nam de 12 korte filmpjes op in het voorprogramma van haar Vlaamse bioscopen. Op 11 november 2014 wordt de collectie “12 minuten over Vrede” op groot scherm geprojecteerd in de kerk van Oeren, dit in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Daarna gaat de collectie op tournee langs de Vlaamse Culturele Centra.
De betrokken partners willen met dit unieke initiatief de samenwerking tussen de Fondsen en verschillende actoren in de sector (Kinepolis, Canvas, uitgeverijen) stimuleren. Met dit project willen ze opkomend talent en minder evidente genres (poëzie en animatiekortfilm) in de kijker zetten via krachtige platformen. De context van de publieke herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 biedt daartoe een prachtige aanleiding.

www.vaf.be

Foto: Uit “Daddy Went. Daddy Did” van Joost Jansen en Thomas Ceulemans

Logo's 12 minuten 

Wim en Trui Chielens

De ingetogen ceremonie in de kerk van Oeren wordt opgeluisterd met muziek en poëzie van Wim en Trui Chielens. Wim en Trui, vader en dochter, zijn opgegroeid in de Westhoek, waar de Eerste Wereldoorlog nog talloze sporen heeft nagelaten, in het landschap en in het hart van de mensen. Wim heeft ze nog horen vertellen door mensen die het allemaal zelf meemaakten. Hij schreef er boeken over, voor volwassenen en voor de jeugd. Trui zingt over die oorlog en over andere oorlogen, vroeger en veel later. Want, zo vinden zij, vertellen over dat 100 jaar oude conflict heeft maar zin als je er iets aan hebt voor vandaag en morgen. Wim vertelt enkele verhalen van ooggetuigen, laat ons kennis maken met poëzie uit de Grote Oorlog en legt linken met vandaag. Trui zingt liederen uit ’14-’18 maar ook liederen van Pete Seeger, Herman Van Veen, Annie MG Schmidt of zichzelf.

° Wim Chielens is oud-radioman, schrijver, verteller en muzikant. Samen met zijn broer Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum, schreef hij ‘De Troost van Schoonheid’, een eresaluut aan de vergeten dichters van de Eerste Wereldoorlog.


° Trui Chielens is illustratrice en zangeres.

Albert I-bus – 1914

Gedurende meer dan vijf maanden volgt de expobus ‘Albert I-1914’ de diverse wegen waarover het Belgische leger zich voor de Duitse overmacht terugtrok. Een gelede bus van ruim 18 meter lang berijdt de historische wegen die door het Belgische leger werden gevolgd. De bus stop telkens één of meerdere dagen in de steden en gemeenten waar het toen gebeurde.

De Albert I-bus 1914 is van buiten aan de ene kant beschilderd met een verloop van de veldtocht van 1914 en aan de andere kant met herinneringen aan koning Albert I. Binnenin is de bus ingericht als tentoonstellingsruimte en belicht de bijna vergeten geschiedenis van het Belgisch leger en de belangrijke rol die koning Albert I in de Eerste Wereldoorlog heeft gespeeld. Ook kan u daar de belangrijkste gebeurtenissen van de veldslag volgen.

De Albert I-bus werd op 18 juli in het Koninklijk Paleis ingewandeld door koning Filip en koningin Mathilde. De “Via Belgica”, die de bus volgt, stopt op Tweede Kerstdag met de herdenking van de Kerstbestanden.

De Albert I-bus is een initiatief van de Private Stichting Stille Getuigen. Hoofdpartners van deze stichting zijn de bussenbouwer Van Hool, Busworld en de openbare vervoermaatschappijen De Lijn en TEC.

www.albert14-18.be

De Albert I-bus houdt op 11 november 2014 halt aan het Hof van Wyckhuize, St. Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem. Ze is gratis te bezoeken van 9 tot 17 uur.

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera